Edge Hill University

Edge Hill University

Edge Hill University’s Faculty of Health and Social Care, located in St. James’ Building in Oxford Road, Manchester, is one of the largest providers of health and social care education in the North West of England.

The Challenge


The faculty offers a wide range of undergraduate courses and has some of the best facilities in the country. From nursing operating department practice to paramedic training, the University’s resources include ward stimulations with industry standard equipment designed to support students’ learning.
Edge Hill’s Faculty of Health and Social Care needed a space that would provide students with a functional, productive environment and that was in line with the University’s current design theme.

The Brief


Having relocated from Armstrong House to St. James’ Building, a space that had been redundant for a number of years, Edge Hill needed somewhere that would still feel like a part of the University while providing students with the necessary facilities for them to complete their training.
The primary use for the Faculty of Health and Social Care in St. James’ Building is as a CPD Centre for Excellence, Training Theatre Technicians, Doctors and Paramedics. Therefore, the main aim was to provide the University students with a workspace to meet these learning requirements.

Our Solution


Workspace Design & Build has produced a productive, effective and comfortable workspace. Workspace completed a full refurbishment of the 1,300 sq ft site in 12 weeks.
While the University’s main base is at Edge Hill’s Ormskirk Campus, Workspace worked with Manchester-based NSR Architects to create a workroom that coordinated with the University’s key colour and design themes.
A requirement of the faculty was to provide the students with the necessary equipment for them to complete their studies. Modern teaching projection equipment, a small specialist library area with research PC stations and a self-service booking system were installed. The space has also been supplemented with a large Clinical Skills room with operating tables and an ambulance simulator controlled via WiFi. A moveable wall has been fitted between the two rooms which will allow the space to be opened out into one when required.
An Immersive Technology room is currently being installed into the Clinical Skills area which will allow the student paramedics to view simulated images of road traffic activity to support their training.
The space has also been serviced with Lossnay units that will control the usage of air conditioning in order to preserve energy throughout the year. Due to the refurbishment being located in a Grade II listed building there were a number of planning and conservation issues. Workspace worked with the designers with assistance from Bruntwood to deliver a functional end product to meet the client’s brief.